Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. De Belastingdienst keert de kinderopvangtoeslag uit. U vraagt zelf de kinderopvangtoeslag aan bij  Belastingdienst Toeslagen. Zowel u of uw eventuele toeslagpartner kan de kinderopvangtoeslag aanvragen. Het duurt ongeveer 8 weken, voordat de Belastingdienst uw aanvraag heeft verwerkt. U hoeft maar één keer kinderopvangtoeslag aan te vragen. Daarna krijgt u de toeslag ieder jaar vanzelf. Via de internetsite van de Belastingdienst berekent u de hoogte van de kinderopvangtoeslag. (inclusief eventuele extra tegemoetkomingen).

Kinderopvangtoeslag bestaat in de meeste gevallen uit een overheidsbijdrage en een werkgeversbijdrage. Deze zijn gekoppeld en worden beide uitgekeerd door de Belastingdienst. De hoogte van de overheidsbijdrage is afhankelijk van uw toetsingsinkomen. De werkgeversbijdrage is een extra toeslag die niet afhankelijk is van de hoogte van uw inkomen, maar van uw kosten voor de kinderopvang. De Belastingdienst keert de werkgeversbijdrage rechtstreeks aan u uit, tegelijk met de overheidsbijdrage.
U krijgt deze dus niet van uw werkgever.

Voor wie?
Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moeten u en uw eventuele toeslagpartner allebei werken en moet de opvang geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang.
U kunt ook toeslag krijgen als u niet werkt maar een opleiding volgt of uw kansen op werk vergroot door bijvoorbeeld een re-integratietraject te volgen via UWV of de gemeente. Ook als kunstenaar of student zijn er mogelijkheden om een inkomensafhankelijke toeslag te krijgen. In veel gevallen keert de gemeente dan uit.
Zie voor de voorwaarden www.toeslagen.nl en vraag na bij uw gemeente.

Link naar: Kinderopvangtoeslag